A kábítószerhelyzetről egyeztettek Oroszlányban


Egyre fiatalabb korosztályok próbálják ki az enyhébb hatású kábítószereket.


A felmérések szerint évek óta növekszik azok száma, akik kapcsolatba kerülnek a kábítószerekkel. Az országos tendenciák jellemzok Oroszlányra is: a szakemberek szerint aggasztó, hogy egyre fiatalabbak próbálják ki az enyhébb hatású szereket: az alkalmi fogyasztóból ugyanis gyakran válik drogfüggo, aki a keményebb szereket sem veti meg. A megelozés érdekében ismeretterjeszto eloadásokon hívják fel a fiatalok, a pedagógusok és a szülok figyelmét a kábítószerek fajtáira, kártékony hatásaira.
A közelmúltban tanácskozott az oroszlányi Kábítószerügyi Egyezteto Fórum: a konferencián csaknem harminc szakember hallgatta meg az eloadásokat. Rajnai Gábor polgármester a házigazdák nevében kiemelte: a Nemzeti Stratégia kulcstényezoi a helyi Kábítószerügyi Egyezteto Fórumok, amelyekben helyet kell kapniuk a helyi állami, önkormányzati, civil és egyházi szervek képviseloinek, a prevenció, a terápia, a közösségfejlesztés szervezeteinek, a gyermekjóléti szolgálatoknak, valamint az igazságszolgáltatás, a büntetés-végrehajtás, a rendorség és az önkormányzat szakosodott szerveinek.
Az eloadók érintették a drogmegelozés, a kezelés, a rehabilitáció lehetőségeit, színtereit. Tájékoztató hangzott el többek között a tatabányai mentálhygiénés központ munkájáról, az Oroszlányi Rendorkapitányság bunmegelozési tevékenységérol, valamint az egyezteto fórum múlt évi muködésének tapasztalatairól. Az eloadások mellett bemutatta tevékenységét az Emberbarát Alapítvány. Az összejövetel alkalmat adott arra is, hogy a jövo évi programról tárgyaljanak, amelyre 1,2 millió forintot nyertek pályázaton az oroszlányiak.

-vt-, Weborvos, 2006-06-26