"Elmebeteg, aki drogmentes világban gondolkodik" - ábrándot kerget az ENSZ?


2009. június 26. 20:37 | Forrás: STOP

Sosem tűnnek el?

A magyarországi drogszakma fanyalogva, de kormányzati részről mégis a pozitívumokat keresve támogatja az ENSZ új drogstratégiáját. Ugyanakkor vannak, akik szerint egyszerűen elmebetegség azt várni, hogy 2018-ra drogmentessé válhat a világ. A kábítószer-ellenes világnapon konferenciát tartottak Budapesten.

Bayer István gyógyszerészprofesszor egyszerűen elmebetegnek nevezte azokat, akik szerint megvalósítható a drogmentes világ. A Magyar ENSZ Társaság ülésén a kábítószer-ellenes világnap alkalmával rendezett konferencián a professzor kifejtette, hogy a világ éppen ellentétes irányba halad, miközben a drogfogyasztásnál is nagyobb problémát okoz az, hogy a drogtilalom miatt a harmadik világ szegényei nem jutnak alapvető gyógyszerekhez.

Bayer professzor kijelentéseinek az ad aktualitást, hogy az ENSZ az idén tavasszal fogalmazta meg legújabb drogstratégiáját, amelyben azt a víziót követik, hogy tíz éven belül a világ drogmentes lesz. A bécsi ENSZ-székházában tartott konferencia óta először ültek le a drogszcéna magyar képviselői áttekinteni a kialakult helyzetet.

Portörő Péter nemzeti drogkoordinátor, a Szociális és Családügyi Minisztérium munkatársa szerint az ENSZ tagjai konszenzust vártak el Magyarországtól, noha a magyarok az ártalomcsökkentést is a drogstratégia részének tekintik, nem úgy az ENSZ. "Célunk egységes európai álláspont megalkotása volt, és Magyarországgal együtt 27 ország ártalomcsökkentésről szóló különvéleményt is megfogalmazott" az ENSZ 100 országa által elfogadott, és tegyük hozzá, utópián alapuló álláspontja mellett.

Az ENSZ többek között nem veszi figyelembe azt a magyarok által fontosnak nevezett szempontot, hogy az emberi jogokat is érvényesíteni kell, e téren más a hozzáállás Magyarországon, mint például Délkelet-Ázsibában. További különbség, hogy a magyar drogstratégiában megjelenik az értékelés szükségessége is, és az is, hogy magas szintű ellátást kell biztosítani a kábítószer-fogyasztók számára, ugyanakkor Magyarország egyetért az ENSZ elképzeléseivel, mondta Portörő.

Felvinczy Katalin fontos előrelépésnek nevezte, hogy a drogstratégiák kialakításába bevonják a civileket is, ennek keretében a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatója szerint az ENSZ közel 300 szervezetnek kérdőívet juttatott el, hogy három kérdésre válaszoljanak: Mit fejlődött világ, hogy milyen módon tudják képviselni nemzeti szinten szakmai érdekeiket, és a véleményüket kérte az ENSZ-konvenciókkal kapcsolatban. A vélemények visszaköszönnek a deklarációban, ha nem is kellőképpen hangsúlyozva - tette hozzá. Ugyanakkor ezáltal létrejött egy globális civil fórum, 300 szervezet részvételével, mutatott pozitív szemléletéből valamit Felvinczy.

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa kevésbé rózsásnak láttatta a helyzetet, szerinte civilként nem lehet megszólalni, és ellenséges a hozzáállás sok szervező és kormányzati részről is. Őket például Bécsben biztonsági emberekkel akarták kivezettetni, és nem engedték be a sajtótájékoztatóra sem. Sárosi szerint már az sem egyértelmű, hogy mi alapján fogalmazzák meg, milyen a droghelyzet, mert nem csak azt kellene megnézni, hogy hányan próbálják ki, hanem azt is, hogy hányan halnak meg, hányan fertőződnek meg hepatitisz miatt, mekkora a korrupció a drogokkal kapcsolatban. Enélkül az ENSZ eléggé eltávolodik a valóságtól. Sárosi nem optimista, mert a civil hang nem annyira jelent meg, az pedig, hogy az ENSZ szerint tíz év alatt meg kell szüntetni a kábítószereket, "totálisan irreális" elképzelés, mondta.

Az ENSZ elmúlt tíz évben - sőt az Tongue Éva, az ENSZ Vienna NGO Committee on Narcotic Drugs elnöke szerint húsz éve nem változott a helyzet e téren - ugyanezt az álláspontot követte, de eddig nem sikerült jelentős hatást gyakorolnia, hiszen számtalan káros hatás is megjelent, például a HIV-fertőzés terjedése, mondta Sárosi. A TASZ munkatársa szerint nem szerepel a politikai deklarációban az ártalomcsökkentés, ami Magyarországon nem, de például Délkelet Ázsiában, vagy Oroszországban rendkívül súlyos problémákat okoz. Az ENSZ nem hajlandó szembenézni azzal, hogy mi megy az utcán.

Szerző: Bohus Péter