Leszokás a dohányzásról: nem elég az elhatározás!


2009-01-07


Egy dohányosnak rengeteg akaraterore és önuralomra van szüksége, hogy a füstölgést végleg abbahagyja.
A dohányzás egészséget károsító hatása közismert. Egy dohányosnak rengeteg akaraterore és önuralomra van szüksége, hogy a füstölgést végleg abbahagyja. Ha a küzdelem sikeres, úgy az addig dohányzó a legjobb útra lépett az egészséges és teljes élet felé, gondolhatnánk... A nehézségek sora azonban nem ér véget.

A Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatása szerint egy ex-dohányos már attól is késztetést érez hogy rágyújtson, ha másokat dohányozni lát. Úgy tunik ez minden, ami már önmagában elég lehet a leszokás meghiúsításához.

Az aktívan dohányzók, a 24 órája nem dohányzók, és a dohányzásról leszokottak agyának muködését funkcionális MR segítségével vizsgálták, és a bekövetkezett változásokról aktivitási térképet készítettek.

Joseph McClernon, a Duke egyetem pszichiátriai és magatartástudományi tanszékének professzora szerint: „…a segítség nélküli leszokási kísérletek mindössze 5 %-a sikeres, és jár tartós absztinenciával. A legtöbb dohányos elbukik, és újra füstölni kezd. Szeretnénk megérteni, hogy hogyan muködik a folyamat, és ez a kutatás egy lépéssel közelebb vezet."
Jelentosen fokozódó agyi aktivitás volt látható a leszokóban lévokben, mikor nekik dohányzókról készített fotókat mutattak a kísérlet részeként. McClernon szerint ez annak a jele, hogy a dohányzás abbahagyása érzékenyíti az agyat a dohányzó magatartásra.

A dorsalis striatumnak nevezett agyi terület aktivitása különösen megemelkedett. Ez a terület felelos a szokások bevésodéséért, vagy az automatikus cselekvésekért, mint a fogmosás vagy a biciklizés. McClernon szerint, ha az ex-dohányosok a dohányzó magatartással találkoznak, akkor egy, az agynak ezen a részén fellelheto aktivitás kerül felismerésre, ami automatikus válaszreakciókat indít.

Ez a bizonyíték arra, hogy a leszokáshoz nem elég a tudatos kontroll. A kutatók szerint a leszokni vágyókat segíteni kell, és meg kell mutatni a lépéseket, ahogyan a dohányzásra adott bevésodött reakcióiktól megszabadulhatnak. A Duke Egyetem kutatásai éppen ebben az irányban haladnak. Az egyik vizsgált módszer a nikotintapaszokkal, illetve azoknak a leszokás elott való viselésével kapcsolatos.

A tapaszok és a nikotinmentes cigaretta egyideju alkalmazása ígéretes módszernek látszik a szokás megtörésében.

A cikk a Psychopharmacology címu szaklapban jelent meg.
Dr. Deák Pál Ákos, Weborvos, 2009-01-07