A marihuána hatóanyagához hasonló vegyületet termel a bőrInforMed

Az emberi faggyúmirigy a külső behatások elleni védekezés egyik eszközeként sejtjeiben „marijuana-rokon” endocannabinoidokat termel. A felfedezés kiterjedt klinikai és kozmetológiai kutatásokat indíthat el, melyek eredményeképpen a vegyület akár krém formájában is szerepet kaphatna olyan, a faggyúmirigy zavarával társuló gyakori bőrbetegségek kezelésében, mint pl. az akne, a bőrszárazság, a viszketés, vagy a bőrdaganatok.

A kutatók régóta foglalkoznak a cannabis származékok emberi szervezetben lejátszódó pontos hatásmechanizmusának feltérképezésével. Az elmúlt évtizedek erőfeszítései kiderítették, hogy a cannabis legfontosabb, biológiailag aktív kémiai anyaga, a tetrahydrocannabinol (THC) érdekes módon, számos endogén, azaz az emberi szervezet által saját maga termelt vegyület hatását utánozza.

A Debreceni Egyetem cannabinoid kutatásai középpontjában a faggyúmirigy áll. Bíró Tamás, az Egyetem munkatársa német és brit szakemberekkel együtt sikerrel azonosított - emberi faggyúmirigyben termelődő - különféle endocannabinoid vegyületeket a sejtekben, felfedezve, hogy azok az egészséges bőr élettani működésének szempontjából meghatározó szereppel bírnak.

„Felfedezésünk, kísérleteink során szerzett adataink – reményeink szerint – kiterjedt klinikai kutatásokat indíthatnak el, melyek feltárhatják, hogy a vegyületek miként használhatók a faggyúmirigy zavarával társuló gyakori bőrbetegségek – például akne, bőrszárazság, viszketés, bőrdaganatok – kezelésében.

Mivel a faggyúmirigy könnyen „hozzáférhető” a bőrön alkalmazott hatóanyagok számára, nagy valószínűséggel ezen anyagok például krém formájában is adagolhatók lesznek”, magyarázta Bíró Tamás. „Ezek a krémek a kozmetikai ipar érdeklődését is felkelthetik, a faggyúmirigy zsírtermelésének fokozása révén ugyanis jó terápiás hatásfokkal kecsegtetnek a bőrszárazság és a viszketés kezelésében is.”

A kutató megállapította, hogy az endocannabinoidok a humán faggyúmirigy sejtekben sejthalált indítottak be. Ez felveti a cannabinoidok esetleges alkalmazhatóságát faggyúmirigy-eredetű bőrdaganatok kezelésében. A kísérletek további újdonsága pedig, hogy az endocannabinoid rendszert felfedezték az emberi szőrtüszőben is. Az adatok azt sugallják, hogy a cannabinoid aktivátor és gátló vegyületek hatékonyan alkalmazhatók különféle, a haj növekedési zavarával jellemzett kórkép klinikai kezelésében is.
2008-07-30

Információ:

Dr. Bíró Tamás egyetemi docens, DE OEC, 20-981-6326