Magasabb IQ, több alkohol
Akinek magasabb az intelligenciahányadosa, jó eséllyel lesz az ital rabja - derült ki egy felmérésbol.

A glasgow-i egyetem kutatócsoportja mélyrehatóan foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy milyen összefüggés van a magas intelligenciahányadossal (IQ) rendelkezo gyermek és annak felnott korában tapasztalt magas alkoholfogyasztása között. Az American Journal of Public Health címu orvosi szaklapban megjelent tanulmányból megtudható, hogy a kutatók nyolcezer, 1970-ben született kis zseni sorának alakulását vizsgálták. Kiderült, hogy az átlag IQ feletti minden 15 pont 1,27-szeresével emeli a felnott kori alkoholfogyasztást. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy az átlagon felüli értelmi képességu gyerekek felnottként általában nagy felelosséggel járó munkát kapnak és a stresszt "szeszes úton" is próbálják levezetni.

A noknél a magasabb alkoholfogyasztás oka, hogy nehezen fogadják be oket a többnyire férfiaknak fenntartott munkahelyeken, ok pedig az alkohol révén akarják magabiztosságukat erosíteni, vagy frusztrációjukat levezetni.

Míg egy hímnemu gyerekzseninek kituno esélye van arra, hogy sikeremberré váljon, a noknél többnyire nem ez történik, és sokszor az üveg válik az egyetlen "kapaszkodóvá" - olvasható a tanulmányban.

, MTI, 2009-01-04