Szüleink helyébe lépett a net?


http://www.mok.hu/hirek.aspx?nid=12897#12897

Tízből kilenc 25 év alatt fiatal az interneten keres választ, ha valamilyen gondja akad - mutat rá egy friss felmérés, melyből az is kiderül, hogy mára csupán a fiatalok egyharmada beszéli meg édesanyjával a problémáit, és még kevesebb azok száma - csupán minden huszadik gyerek - aki apjától vár segítséget az életét érintő kérdésben.

A fiatalok lelki segélyezésével foglalkozó Get Connected kutatásából az is kiderül, hogy a megkérdezettek csupán fele osztja meg gondjait barátaival, ugyanakkor az interneten választ keresők több, mint fele nem talál megoldást a gondjára, sőt, a keresgélés tovább mélyíti aggodalmait, többségük pedig gondolkodás nélkül igazságként fogadja el a neten olvasottakat.

„Az eredmények azt mutatják, a fiataloknak szükségük van arra, hogy az online fellelt információkra megerősítést kapjanak, hiszen sok esetben a különféle félinformációk csak tovább erősítik az őket aggasztó problémákat. Társadalmunk egyre inkább a függ az internettől, egyre inkább elsődleges referenciaként tekint rá, és tartja az információk hiteles forrásának. Míg 2006-ban a fiatalok tíz százaléka ismerte el, hogy ha érzelmi válságba kerülne, nem tudná kihez forduljon segítségért, ez az arány mára 24 százalékra nőtt" - mondta Andrew McKinght, a Get Connected alapítvány elnöke.

A felmérésből mindezek mellett az is kiderült, hogy azok a fiatalok, akik mégis segítséget kérnek, elsősorban párkapcsolati zűrök, lakhatási gondok és szexuális problémák miatt fordulnak - az internet helyett - szakemberhez.Radics Boglárka