Szőke, kékszemű, füvező múmiát találtak Kínában


2008. december 02.

A világ legrégebbi marihuánakészletét egy 2700 éves, szőke hajú, kék szemű múmia mellett találták meg régészek most januárban egy kínai ásatáson.

Marihuána: évezredekkel ezelőtt is kedvelt volt

A The Right Perspective című rádióműsor blogján megjelent értesülés szerint nem ez az első alkalom, amikor európid sajátosságokat mutató múmiát találnak a távol-keleti országban. A kínai legendákban gyakran megjelennek a szőke, kék szemű emberek, akik elhozták Kínába a buddhizmust és megszervezték a társadalmat.

A nyolcvanas években a Takla Makán sivatagban már találtak északi vonású, szőke vagy vörös hajú és kék szemű múmiákat. Idén januárban a régészek genetikai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a fehér bőrű emberek már ezer évvel azelőtt ott voltak a Tarim-medencében, hogy az első kelet-ázsiaiak megérkeztek volna a térségbe.

A múmia mellett 789 gramm szárított marihuánát is találtak, amelyet a szakemberek szerint nyilvánvalóan pszichoaktív felhasználásra szántak, nem pedig kötél vagy ruházat készítéséhez - olvasható a Journal of Experimental Botany című szaklapban.

A száraz környezetnek köszönhetően a vizsgálódó kutatók behatóan tudták vizsgálni a fellelt maradványokat, amelyek még mindig zöldek voltak, bár a kannabiszra jellemző illatot már nem lehetett érezni.

"A jelenlegi adataink szerint bizonyító erejű leletről van szó, amely alátámasztja, hogy a marihuánát gyógyszerészeti, vallási és pszichoaktív célokra használták" - nyilatkozta a kutatás anyagából készült tanulmány szerzője, dr. Ethan B. Russo.

hvg.hu