Nikotinnal az Alzheimer-kór ellen?Medipress, 2008-07-18

Egy friss tanulmány szerint bár a nikotin függoséget okoz, de élénkítheti a memóriát, és segíthet a tanulásban.A londoni King’s College Pszichiátriai Intézetének kutatása szerint a dohányosok koncentrációjának fejlesztése segíthet az idoskori feledékenység, elbutulás, illetve az agyérelmeszesedés tüneteinek enyhítésében. Olyan kezeléseket vizsgáltak, amelykeben nikotint alkalmaztak a betegeknél, és a kutatók szerint a dohány mint vegyi anyag segíthet az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében is. Így ez az eljárás idovel ajándékozhatja meg mindazokat, akik ebben a kórban szenvednek.

A dohányban, kakaóban vagy a paradicsomban talált nikotin élénkítoszerként viselkedik, és fokozza a szervezet adrenalintermelését. Rágcsálókon végzett kísérletek bizonyítják, hogy a nikotin alapú kezelés beindíthatja az agy egyes részeinek muködését, ezzel segítve az összpontosítást és gyorsítva a válaszadást. Ian Stolerman professzor, a kutatás vezetoje szerint a nikotinnak, mint minden anyagnak egyaránt megvan a kártékony és a hasznos oldala is. Stolerman ezelott 10 évvel kezdett bele kutatásába, és o maga sem számított rá, hogy a nikotin segíti az agy jobb koncentrációját. Kutatásai azt igazolják, hogy a nikotin hatásosabb a koffeinnél is.

A professzor nem tagadja, hogy azok, akik nikotin alapú kezelésnek vetik alá magukat, függové válhatnak, de annak a kockázata, hogy helytelenül használjanak egy tisztán nikotin-szeru anyagon alapuló gyógyszert, igen csekély. Arra azonban figyelmeztet, hogy maga a dohányzás káros az egészségre, mivel a cigaretta a nikotinon kívül számos más káros anyagot tartalmaz.

Az Alzheimer Társaság szóvivoje elmondta, hogy a nikotinnak lehetnek terápiás értékei, de ha a beteg a nikotinhoz a dohányzáson keresztül jut hozzá, akkor a káros hatások kerülnek túlsúlyba, mivel a dohányzás keringési zavarokat és más egészségügyi problémákat okoz. Ezután további kutatásokra van szükség, amelyek feltárják a nikotin egészségügyi kockázatait, és megtalálják az anyag hatásos használatának módját az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.
,