Tiaprid kezelés alkohol dependenciában2006. augusztus 04. - Dr. Taybani Zoltán

A tiaprid egy atípusos neuroleptikum, a dopamin D2-receptor szelektív antagonistája, alkalmazását katalepszia, vagy szedáció általában nem kíséri.
A tiaprid elsősorban a korábban dopaminnal érzékenyített, és extrastriatalis receptorokhoz kötődik.

A tiaprid antidopaminerg hatásán keresztül antidiszkinetikus, valamint kevésbé ismert mechanizmusok útján anxiolitikus hatást fejt ki.
A benzodiazepinekkel szemben a tiaprid nem befolyásolja az éberséget, és az ethanollal lényegében nem lép interakcióba.

A tiaprid eredményes lehet az alkoholmegvonás által okozott panaszok kezelése során, de súlyos, heveny reakciók esetén a tiaprid adását a hallucinózist és a görcsöket célzó kiegészítő kezelésre is szükség van.

Mivel a súlyos, heveny reakció szempontjából fokozott kockázatú betegek kiszűrése nehézkes lehet, és kismértékben ugyan, de fennállhat a neuroleptikus malignus szindróma kialakulásának kockázata, ebben az indikációban a tiparid alkalmazása korlátozottabb.
Mindezek ellenére a tiaprid mellett nem tapasztalhatóak a benzodiazepinek adását kísérő mellékhatások, így a szer az alkohol-dependens betegek ambuláns detoxifikációja során eredményes lehet.

Klinikai vizsgálati adatok szerint a detoxifikáción átesett
alkoholista betegek esetében a tiaprid mérsékelte a pszichés terheltséget, segítette az absztinenciát, csökkentette az ivási kedvet, és rövidtávon elősegítette a társadalomba történő visszailleszkedést.

A tiaprid által biztosított pozitív hatások révén az egészségügyi erőforrások felhasználása is csökkenthető volt.

A Drugs oldalain olvasható összefoglaló szerint a tiaprid kevésbé befolyásolja az éberséget, és általában nem lép kölcsönhatásba az alkohollal, mely tulajdonságai előnyösek lehetnek az alkohol dependens betegek ambuláns detoxifikálása során.


Az angol nyelvű cikk eléréshez klikk ide!