Kábítószer-túladagolás miatt került kórházba a lány


2010. február 12. 06:30, péntek - Horváth Eszter Ágnes

Kábítószer-túladagolás miatt került a kaposvári kórházba egy helyi fiatal, a 18 éves lányt eszméletlen állapotban szállították az egészségügyi intézménybe a napokban a város egyik szórakozóhelyéről - közölték csütörtökön a városi rendőrkapitányságon tartott sajtótájékoztatón.
A kaposvári kórház osztályvezető főorvosa a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az eset csak a "jéghegy csúcsa". Varga Csaba közlése szerint a kórházba került lány ellátása nem okozott különösebb szakmai gondot, ám ez az eset is azt mutatja: a partidrogokról, köztük a legálisan is beszerezhető szerekről nem lehet tudni, mennyire tiszták. Ezek a szerek sokszor "sufnilaborokban" készülnek és könnyű azokat túladagolni, ami légzésleállást, szívmegállást okozhat - figyelmeztetett a szakember. Mint arról beszámolt, a kaposvári kórházban tavaly 700 toxikus esetben végeztek kezelést, ezek közül mintegy száz esetben volt kimutatható valamilyen kábítószer fogyasztása. Ez utóbbiak érintettjei között a legfiatalabb 12 éves volt.
Varga Csaba hangsúlyozta: ha valaki kábítószer fogyasztása miatt került kórházba, nem értesítik a rendőrséget. Most azért tették, mert a lány eszméletlen volt, és fennállt egy ellene esetlegesen elkövetett bűncselekmény lehetősége. Az eset részleteiről Kis-Bank Mónika, az ügyben nyomozó törzszászlós elmondta: a kábítószert fogyasztó lány korábbról ismerte a drogot áruló 20 éves fiatalembert. Mindketten fogyasztottak már kábítószert. A lány, akinek a telefonjában Ginaként - ez annak a drognak a neve, amit vásárolt - szerepelt a terjesztő száma, feltehetően túladagolta a kábítószert, ez okozta az eszméletvesztést.
Kemény Gábor kaposvári rendőrkapitány szerint szerencsére nem általános jelenségről van szó, de a konkrét eset kapcsán ismételten fontosnak tartják felhívni a szülők és a fiatalok figyelmét a kábítószerek veszélyeire. A rendőrség a terjesztő és a fogyasztó ellen kábítószerrel való visszaélés miatt indított eljárást.
MTI /MNO

www.webdoki.hu