Az alapítvány tevékenysége

Az Alapítvány 1994. április 28-án alakult. Alapítók egy részvénytársaság és egy magánszemély. Az alapítók elképzelése szerint az Alapítvány célja a pszichiátriai ellátás színvonalának emelése, a rehabilitáció fejlesztése, a pszichiátriai szakemberképzés segítése, szakmai kutatások támogatása és folytatása, a prevenció módszereinek kutatása fejlesztése. A kuratórium tagjai mindenkor a pszichiátriai-egészségügytől független, szociálisan érzékeny személyiségek voltak.

 

1.- Megalakulása óta kapcsolatokat keresett és talált más alapítványokkal ("Kiút" Alapítvány, "Házat-Hazát" Alapítvány, SOTERIA Alapítvány.

 

2.- Lehetőségeihez mérten anyagilag támogatta a Nyírő Gyula Kórház
I.sz.Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs osztályának

3.- 1995-ben egy új terápiás modell szervezeti felépítését hozta létre, UNITAS Terápiás Intézet néven.

4.- Támogatja orvosok és szakdolgozók képzését, továbbképzését könyvvásárlásokkal, kongresszusok és továbbképzések támogatásával.

5.- Szakmai kutatást - epidemiológiai vizsgálatokat - szervezett az egészségügyi dolgozók (elsősorban az orvosok) mentálhigiénés állapotát illetően.

6.- 2002. január 01-től 2003. január 01-ig kötött együttműködési szerződés keretein belül több mint 1,5 mFt-tal segítette a Nyírő Gyula Kórház működését.

Tevékenységéhez a az anyagi fedezetet pályázatokból és adományokból, valamint az Alapítvány aktivistáinak konkrét munkájából fedezi.

7. - Az I.sz. Pszichiátriai- és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály Nappali Kórház részlege örömmel fogadta el az Újszászi Kastély Otthon meghívását 2003. augusztus 12-re, a III. Kastély Kupa sportversenyre.

A betegek között lázas felkészülés kezdődött, hogy jó helyezést érjenek el.

A Kupáért 7 résztvevő indult, akiket nagy szerencsénkre a kórházi busz szállított a helyszínre.

A sportnap nagyon jó hangulatban telt. 10 csapattal kellett tudásunkat összemérni. Kipróbálhattuk magunkat súlylökésben, tollaslabdában, asztaliteniszben, kislabda dobásban, dartz-ban, lengőtekében, kapura rúgásban.

Az izgalmakat kellemesen csökkentette a szeretteljes fogadtatás, a más intézményből érkezett sorstársakkal való ismerkedés, és a bőséges ellátás.

A gyönyörű környezetben lezajlott versenyen - a meleg ellenére - sikeresen szerepeltünk, kellemesen kikapcsolódtunk.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Pszichiátria Jövőjéért Alapítvány támogatásának,

mert élményekben gazdagon tértünk haza.

                                                                       Elsholtz Ágnes             Kedves Zoltánné