Meghalt Buda BélaSaját halottjának tekinti Buda Bélát az Emmi

Az Emberi Ero~források Minisztériuma (Emmi) Buda Bélát saját halottjának tekinti - közölte a szaktárca vasárnap az MTI-vel.

Közleményében az Emmi kiemelte: fájdalommal értesült arról, hogy Buda Béla Prima-díjas pszichiáter, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjének kitüntetettje, az addiktológia, a pszichoterápia, a kommunikációelmélet és a szociálpszichológia hazai és nemzetközi híru^, kiemelkedo~ magyar kutatója elhunyt.

Buda Béla a rendszerváltó generáció egyik legjelesebb képviselo~je volt, aki Magyarország lelki-szellemi újjáépítését az emberi közösségek lelki egészségének helyreállításán keresztül kívánta elérni. Szelíd szenvedéllyel harcolt a szenvedélybetegekért - írja közleményében az Emmi.

Buda Béla 1963-ban szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, amit követo~en a Fo~városi Pszichoterápiás Módszertani Központban kezdte pályáját, majd az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben folytatta praxisát.

1978 és 1995 között a Sportkórház pszichoterápiás osztályvezeto~jeként, 1992-95-ben a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet fo~igazgatójaként, 1995 és 2001 között pedig a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyetteseként a kommunikációs részleg vezeto~jeként dolgozott. Pályafutása során a Nemzeti Drogmegelo~zési és Módszertani Kutatóintézet tudományos igazgatója, 2004-to~l pedig az Országos Alkohológiai Intézet igazgatója is volt. Részt vett a 2011-ben az új nemzeti drogstratégia kialakításával megbízott irányító testület munkájában.

Buda Béla 25 éven keresztül az Orvosi Hetilap szerkeszto~je, 1992-2001 között a Pszichoterápia, 1993-2002 között a Szenvedélybetegségek címu^ lap fo~szerkeszto~je volt. Tudományos munkája, publikációi - kommunikációelmélet, alkohol- és öngyilkosságkutatás, pszichoterápiás módszertani kutatás - ero~s társadalmi érdeklo~désro~l tanúskodtak.

2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. 2009-ben a kommunikációtudomány hazai megalapozásában, fejlesztésében, mu^velésében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.