Drogmegelőzés: értelmes életcélok

A most kezdődő tanévben először képeznek iskolai drogprevenciós drogkoordinátorokat a legveszélyeztetettebb középiskolás korosztály számára – tudtuk meg Brassói Sándortól, az oktatási tárca főosztályvezető-helyettesétől. A továbbképzés része annak a két éve kezdődött nagyszabású megelőzési programnak, amelyet az Oktatási, valamint az Ifjúsági és Sportminisztérium közösen dolgozott ki a tizenévesek számára.

A főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta: az Oktatási Minisztérium azzal kívánja ösztönözni a pedagógusok részvételét az egészségfejlesztési és drogmegelőzési továbbképzésben, hogy bizonyos létszámig, maximum 700 jelentkezőig magára vállalja a költségeket. A vállalkozó tanárokra kizárólag az utazási költségek hárulnak.

A 30 órás felkészítő képzést a tárca dolgozta ki, és a pilisborosjenői Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alapította, helyszíne pedig a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum lesz. Az október elejétől február közepéig tartó négynapos továbbképzést hét turnusban bonyolítják le a szervezők, általában egy-egy régióból (három megyéből) érkező száz résztvevővel.

Brassói Sándor az előzményekkel kapcsolatban kiemelte: sikerrel zárult a két minisztérium 1999-ben indított átfogó drogmegelőzési programja, amelynek keretében tavaly 220 millió forintos pályázatot írtak ki középiskolák számára. A csaknem félezer jelentkező iskola közül 359 nyert is (minden diák után 1200 forintos normatív támogatást), ami azt jelenti, hogy most, az új tanévben minden harmadik gimnáziumban, szakközépiskolában és szakiskolában – valamely külső prevenciós szervezet segítségével – szervezett felvilágosítás folyik a drogok életrontó, önpusztító hatásairól.

Szerző: Somfai Péter
Forrás: WebDoki

Vissza