Zsíros ételek és alkohol: mellrákveszély

N="JUSTIFY">Naponta változó elõjelû hírek jelennek meg az étrend és a mellrák kialakulásának kapcsolatáról. Az egyik nap a tudósok kijelentik, bármit ehetünk, másnap egy másik kutatócsoport ennek épp az ellenkezõjét állítja. Most mégis mintha kibékültek volna a kutatók. Az amerikai Egységes Egészségügyi Alap, az ABC internetes hírújság tájékoztatása szerint statisztikai adatokkal bizonyítja: az egészségtelen táplálkozás, a rossz életmód növelheti a mellrák kialakulásának esélyét.

Az amerikai háziasszonyok közül hétszer többen halnak meg ebben a súlyos kórban, mint Ázsiában. A szupermarketek sokszor egészségtelen ételeit elõszeretettel vásárló nõk kalóriamennyiségének 37 százalékát a zsír teszi ki. Japánban és Kínában a hölgyek napi kalóriamenniysége az amerikaihoz hasonló, de csupán 10-20 százalék abból az elfogyasztott zsír.

Az ételek magas zsírtartalma miatt magától értetõdõen sokkal több lesz a test zsírtartalma is, ez emelheti néhány hormon szint-jét, amelyek az ösztrogénszint megemelkedéséért a felelõsek. Ez pedig a mellrák esélyét növeli.

A menstruációs ciklus elmaradásával együtt jelentkezõ hízás viszont növeli a rákos megbetegedés kialakulásának rizikóját.

Az alkoholfogyasztás is megemeli az ösztrogénszintet és így gyakoribb a betegség kialakulása. A cikk megelõzési módszerként például a napsugárzásból nyerhetõ D-vitamint és a zöldteát ajánlja.

- Somfai Péter


WebDoki, 2001. 10. 9.

Vissza