A pánikbetegség oka szervi baj?

WebDoki, 2002. január 16. 03:40, szerda - Somfai Péter

Egy osztrák orvos kimutatta, hogy egy-egy ember félos vagy nem félos volta egyértelmuen összefüggésbe hozható az agyban lévo bizonyos szerotonin-receptorok suruségével. Ha a felismerés - amely még további bizonyításra szorul - helytállónak bizonyul, az annyit jelent, hogy a különbözo fóbiák, félelmek, köztük például az úgynevezett pánikbetegség, szervi okokra vezethetok vissza.

Dr. Johannes Tauscher, a bécsi egyetem pszichiátriai klinikájának orvosa az úgynevezett pozitron-emissziós tomográffal (PET) követte nyomon az agy anyagcsere-folyamatait úgy, hogy radioaktivitással jelzett molekulákat adott be injekcióban a kísérleti alanyoknak, s azután a PET segítségével megfigyelte, hogyan kötodnek ezek a receptorokhoz. Elmondta: eddig is ismert volt, hogy a pszichikai folyamatok során jelentos szerepe van azoknak az anyagoknak, amelyek az idegekben az ingereket továbbítják, s ez vonatkozik az anyagok felfogására szolgáló receptorokra is. Ma már a gyakorlatban is olyan készítményekkel gyógyítják a depresszióban szenvedoket, amelyek az idegsejtek között növelik a szerotonin koncentrációját. A másik fontos ilyen anyag a szervezetben a dopamin, amelynek hiánya például a Parkinson-kórt okozza.

Tauscher és munkatársai tizenkilenc - 22 és 53 éves kor közötti - kísérleti személynél kérdoívvel tájékozódtak arról, mennyire hajlamosak az illetok a különbözo félelmekre, majd a befecskendezett molekulák és a PET segítségével megszámolták az illetok szerotonin-receptorait. Az ívek, illetve a számlálási adatok összevetésébol kiderült: minél kevesebb a szerotonin-receptor az agyban, annál nagyobb a hajlam a félelmekre.

Az osztrák orvos szerint ez biológiai magyarázattal szolgálhat a félelembetegségekre, a fóbiákra és a pánikrohamokra, arra utal, hogy e bajok szervi eredetuek lehetnek. Az orvos kijelentette: A PET segítségével a jelek szerint sikerül feltárni az agyban bizonyos pszichiátriai megbetegedések okait, s a tudományos eredmények fontos következményekkel járhatnak a terápiák, illetve jobb gyógyszerek kidolgozásában. Tauscher most arra készül, hogy a kanadai tanulmányútja során nyert felismerések alapján bécsi klinikáján kiterjedtebb kísérleteket folytasson.

Vissza