Nem bűnös a feketeleves

A kávéfogyasztást úgyszólván minden betegséggel összefüggésbe hozták már. Migrén, magas vérnyomás, szívbetegség esetén a koffein rendre bűnösnek találtatott, pedig úgy tűnik, mégsem az. Egyes kutatók máris a rehabilitálásra törekednek.

Kedvelt ital, mert finom és élénkít

A koffeint kétszáz évvel ezelőtt még senki sem ismerte, csak 1827-ben nevezte meg a tudomány. Legismertebb hordozója a babkávé és a tea, de koffeintartalma hatvannál több növénynek van. Az emberek hamar megkedvelték, mert rájöttek, hogy élénkít, sőt olyan finomságokban is rálelni, mint a csokoládé, a kóla, a kakaó.

A koffein nagyon gyorsan és szinte teljesen felszívódik a szervezetben. A vérrel a test minden pontjára eljut.

Csaknem minden szervre hat: az agyi idegeket serkenti, növeli a koncentrálóképességet, javítja a szellemi teljesítményt. Éberebbé, aktívabbá tesz, gyorsabb munkára készteti a szívizmot, de a vesék működését is felgyorsítja, mivel kiváló vizelethajtó. Serkenti az anyagcserét, ezért a fogyókúra-tablettákban is benne van, a fájdalomcsillapító tabletták hatását pedig 40 százalékkal növeli.

Mint mindenből, persze a koffeinből is megárt a sok, de az orvosok szerint általában napi három-négy csésze kávé vagy ennek megfelelő koffeintartalmú készítmény nem károsítja a szervezetet. Magas vérnyomásban, premenstruációs szindrómában, vesebajban és migréntől szenvedők azonban naponta csak egy kávét igyanak, s a szívbetegek is tartsanak mértéket.

Tévhit, hogy a friss kávé növeli a koleszterinszintet. A koleszterinszintet csak az a kávé növeli, ami előzőleg órákig termoszban állt, ez azonban nem a koffeinnek, hanem meleg hatására képződő más alkotóelemeknek köszönhető. Azt is okkal javasolják az orvosok, hogy érzékeny gyomrúak, terhesek, és szoptatós anyák ne fogyasszanak koffeintartalmú italokat, egyrészt, mert izgathatja a gyomorfalat, másrészt pedig, mert a véráramba kerülve nem kívánt hatással lehet a magzatra.

A túlzott mértékű koffeinfogyasztás mindenkinek árt, így jó tudni, hogy az egészség veszélyeztetése nélkül testsúly-kilogrammonként legfeljebb napi 15 milligramm koffein vihető be a szervezetbe. Ennél több már fejfájást, idegességet, nyugtalanságot, fülzúgást, izomrángást, hevesebb szívdobogást okozhat. Bekövetkezhet elvileg önkívület, agyvérzés is, ehhez azonban harminc percen belül kellene 50-60 csészényi kávét elfogyasztani.

A kávéivást sokan káros szenvedélynek nevezik, azt állítva, hogy ugyanúgy hozzá lehet szokni, mint a kábítószerekhez, a cigarettához és az alkoholhoz. A koffeinfogyasztást azonban nem jó hirtelen abbahagyni, ebben az esetben ugyanis gyakoriak az elvonási panaszok: a fejfájás, a fáradtság, az idegesség, az izgatottság. Gyerekek esetében is érdemes odafigyelni, mert a kólában lévő koffein is hozzászokást eredményezhet, s ha az egyébként is ártalmas szénsavas italról le akarjuk szoktatni a gyermekeket, náluk is jelentkeznek a megvonás tünetei.

Egy jó adag izgatószer

- Az élvezeti cikkek közül egy csészényi őrölt kávé 115 milligramm koffeint tartalmaz, egy csészényi tea 40-et.

Egy tábla (10 dekás) csokiban 80 milligramm van belőle.

Viszonylag sok (43-65 mg) koffein van egy kis üveg kólában, jóval kevesebb (10-17 mg) egy bögre kakaóban.

Egyetlen kapszula fájdalomcsillapítóban 60 milligrammnyi is lehet az értékes alkaloidából.

Forrás: Dunántúli Napló

Vissza