Miért pont én?

A depresszió szorításában


Szerzõ: ALBERT GYÖRGYI
Kiadó: PARK
Terjedelem: 222 oldal
Kiadás éve: 2005
ISBN: 9635302673


A depressziónak, paradox módon, inkább az életigenléshez van köze, nem a tagadáshoz. Mi, depressziósok, ha éppen nem vagyunk betegek, akkor tobzódunk - akár a szélsõségekig - az élvezetekben. Imádunk élni! Ha viszont szenvedünk, ha "lent" vagyunk: elhatalmasodik rajtunk az elmúlás gondolata, a halálvágy. Mindegy, hogy hova, csak el innen. Innen el. Akár a pokolra... Örökre. (részlet az Elõszóból)

Tizenkét éve diagnosztizálták a depressziómat. Akkor azt hittem, ez annyit jelent, õrült vagyok, elmebeteg, bolond… A kilencvenes évek elején még jóval kevesebbet lehetett tudni errõl a betegségrõl, mint ma. Könyvemet azért írtam, hogy segítsek a sorstársaimnak: ha elolvassák, reményeim szerint sokkal rövidebb ideig tartó és kevésbé éles fájdalmat éreznek majd, amikor meghallják a lesújtó ítéletet: depresszió.
Mint talán sokan emlékeznek rá, pályámat a nyolcvanas évek végén rádiós újságíróként kezdtem, késõbb a képernyõn is felbukkantam. Egy ideje kulturális rendezvények, filmek sajtófõnöki teendõit végzem, általam tehetségesnek tartott mûvészeket népszerûsítek az írott sajtóban.
2000-ben elnyertem a Cosmopolitan nõi magazin nagydíját. "Te vagy a legjobb" voltam, újságírói kategóriában.
Akkor azt írtam: "Szenvedélyem a klasszikus újságírás. Örömmel tölt el, ha sok-sok sztár után egy-egy fiatal, pályakezdõ színészt-színésznõt én fedezek fel, és az én szememen keresztül ismertethetem meg õket a színházba járókkal, a magyar film szerelmeseivel. Hiszek abban, hogy a szuverén, autonóm ember jutalmánál, a szabadságnál nincs nagyobb jutalom." Ez öt éve volt. Ma sem gondolom másként. Én ebben hiszek. Csak ebben.
Albert Györgyi