Veér segít az új kormánytagok kiválasztásában

Miniszterek, államtitkárok és uniós szakemberek kiválasztásához nyújt segítséget Medgyessy Péter kormányfõnek egy új kormányzati testület. A május elején felálló személyügyi kollégiumnak humánpolitikai szakértõk és államigazgatási szakemberek lesznek tagjai, vezetésére Veér András pszichiátert, a miniszterelnök tanácsadóját kérték fel.

Személyügyi kollégium alakul a Miniszterelnöki Hivatalon (MeH) belül a miniszterelnök személyi döntéseinek segítésére. A testület várhatóan május elsején áll fel, vezetésére már felkérték Veér András pszichiátert, a kormányfõ tanácsadóját. Veér korábban az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet fõigazgatója volt, 2001 decemberében mentette fel posztjáról az

Orbán-kormány egészségügyi minisztere. A pszichiáter az MSZP színeiben indult a tavalyi országgyûlési választásokon, a parlamentbe azonban nem jutott be, jelenleg tanácsadóként dolgozik az egészségügyi minisztériumban.

Veér András az [origo]-nak elmondta, a tervei szerint tízfõs kollégiumnak humánpolitikai szakértõk és államigazgatási dolgozók lesznek a tagjai. A testület a magas rangú kormánytagok - például miniszterek, államtitkárok - kiválasztásában nyújt majd segítséget a miniszterelnöknek. A pszichiáter szerint emellett minden bizonnyal lesz szerepük annak eldöntésében is, hogy kik legyenek azok a szakemberek, akiket a csatlakozás után a kormány az Európai Unió intézményeibe delegál. A testületnek ugyanakkor döntési jogköre nem lesz, csak javaslatokat tehet a megfelelõ személyekre. A kollégium mûködési rendjét még nem alakították ki, így Veér nem tudta megmondani, pontosan milyen módszerek szerint fogják kiválasztani a legalkamasabb személyeket.

Veér közölte: nem mint pszichiátert, hanem mint a kormányfõ tanácsadóját kérték fel a grémium vezetésére. Ezt azért tartotta fontosnak megjegyezni, mert - mint elmondta - a kollégium feladata semmiképpen sem az lesz, hogy a MeH munkatársainak alkalmasságát vizsgálja. Szerinte a testület hasonló szerepet fog betölteni a miniszterelnök mellett, mint egy vállalat humánerõforrás-osztálya. Ma ugyanis már szinte külön tudománynak számít a megfelelõ ember megtalálása a megfelelõ posztra, ezért hasznos lehet egy szakmai testület munkája a kormány mellett is - tette hozzá Veér.

A kollégium munkájában való részvétel nem jelent majd állandó elfoglaltságot a tagok számára, így azok várhatóan nem kapnak fizetést vagy díjazást, csupán a munkájuk során felmerülõ költségeket térítik meg számukra.

A testület felállítása összefüggésben lehet a kormány esetleges átalakításával is. A kormányszóvivõ ugyanis március elején közölte, hogy a miniszterelnök egy év után - azaz májusban - értékelni fogja a miniszterek tevékenységét, "és ahol indokolt, ott megteszi a szükséges lépéseket". Korábban olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy a kulturális tárca és a sportminisztérium élén történhetnek változások. Ezeket az információkat a kormány részérõl nem erõsítették meg.

[origo] WebDoki (2003. április 09. 16:38, szerda - Dr. Hanyecz Vince),

http://www.webdoki.hu/cikk.php?id=1015&datum=1049899080

Dr. Veér András
orvos, ideg- és elmegyógyász.
Gyõr, 1939. Július 23. Sz.: Veér Rezsõ, Szauter Ida. Felesége Dobos Emõke.

1958-64. BOTE,
1964-66. kat. Orvos,
1967-80. SOTE Pszichiátriai Klinika orvosa, tanársegéde, adjunktusa,
1981-83. Az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézet pszichiátriai osztályvezetõ fõorvosa,
1983-86. Fõigazgatóhelyettes, 1986- fõigazgató, fõorvos. A Pszichiátriai Szakmai Kollégium,
1989-91. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, 1993- a Demokratikus Charta szóvivõje.
1994- a Népjóléti Minisztérium mentálhigiéné miniszteri biztosa.